Meandry kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest smaczna i sycąca.